Esmeralda Kleinreesink

Esmeralda Kleinreesink

Esmeralda Kleinreesink (1973) heeft na een studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en een beëdiging als tolk/vertaler Engels eerst een aantal jaren als organisatieadviseur en projectleider in de automatisering gewerkt voor ze officier bij de Koninklijke Luchtmacht werd. Op dit moment is zij als universitair docent aan de Nederlandse Defensie Academie geplaatst. In 2014 is zij op de Erasmus Universiteit gepromoveerd op een proefschrift over internationale militaire autobiografieën. Ze heeft over haar ervaringen in Afghanistan gepubliceerd in Officier in Afghanistan (2012). Daarnaast sprak ze in 2010 het luisterboek in van Anita Amirrezvani, Dochter van IsfahanIn On Military Memoirs (Brill, 2016) vergelijkt Kleinreesink internationale autobiografieën over de oorlog in Afghanistan. In haar vrije tijd werkt ze als freelance tolk/vertaler Engels.

 

 

Mogelijkheden

Luitenant-kolonel dr. Esmeralda Kleinreesink is een verhalenverteller. Haar kracht is dat ze abstracte onderwerpen als internationale samenwerking, verandermanagement, leiderschap, klantgerichtheid en gender weet te koppelen aan praktijkervaringen uit een herkenbare, maar andere wereld: die van Defensie. Spannende, grappige, maar altijd waargebeurde verhalen die je bijblijven en laten nadenken over hoe zaken in je eigen organisatie werken. Over hoe je leiding geeft aan tijdelijke teams met mensen uit allerlei verschillende landen, hoe je communiceert met mensen die zo weinig Engels spreken dat ze geen idee hebben dat een ‘desktop’ en een ‘workstation’ hetzelfde is als een ‘computer’ of hoe je onderhandelt met mensen die helemaal niet willen samenwerken, ondanks dat het van hun politieke leiding moet. Over echte dilemma’s uit de praktijk: wat kies je, waarom, en hoe leg je je keuze zo uit dat het geaccepteerd wordt? Hoe vind je in een internationale werkomgeving een balans tussen flexibiliteit en je eigen waarden en normen? Dat zijn het soort praktijkverhalen waar Esmeralda Kleinreesink over kan vertellen. Verhalen die blijven hangen. 

• Internationale samenwerking in de praktijk • Internationale teams • Omgaan met bureaucratie • Vrouw in een mannenorganisatie • Het belang van goed Engels • Officier in Afghanistan • Militaire schrijvers • Wetenschap, kunst en krijgsmacht 

Vraag informatie aan
Officier in Afghanistan

De meeste mensen weten wel dat er Nederlandse militairen in Afghanistan zitten, dat kunnen we in de kranten lezen. Maar wat gebeurt daar eigenlijk? Hoe gaat het eraan toe op een militair hoofdkwartier? Wat gaat er door je heen als midden in de nacht het bunkeralarm afgaat, omdat je kamp wordt beschoten? Hoe voel je je als een jochie je toeroept dat je een boerka aan moet trekken? Hoe is het als vrouw om tussen al die mannen te zitten?

In Officier in Afghanistan geeft luitenant-kolonel Kleinreesink een uniek kijkje achter de schermen van een internationaal militair hoofdkwartier. Ze beschrijft de frustraties, de bureaucratie, de voortdurende spanning en hoe politieke beslissingen doorwerken in de dagelijkse militaire praktijk. Ze beschrijft bovendien hoe vriendschappen tussen al die militairen uit verschillende landen ontstaan, ondanks de cultuurverschillen. Nooit eerder kregen we zo’n uitgebreid inzicht in het reilen en zeilen van een militair hoofdkwartier te velde, nog wel door een van de weinige vrouwelijke militairen.